La ce varsta este cel mai bine sa te supui unei rinoplastii?

Toata lumea vrea sa se simta bine cu sine, iar definitia frumusetii este diferita pentru fiecare. Pentru a-si atinge idealul, unii se concentreaza pe obtinerea unei pieli impecabile, unii lucreaza pentru a ajunge la un fizic in forma, iar altii tind sa obtina un zambet stralucitor si fara cusur. Totodata, milioane de oameni din intreaga lume aleg sa se supuna unei rinoplastii pentru a-si crea aspectul pe care si l-au dorit intodeauna, iar in jur de 15% dintre acestia sunt adolescenti.

Motivul pentru care rinoplastia a devenit atat de populara in randul adolescentilor si adultilor tineri se poate datora tehnologiei avansate si disponibilitatii procedurilor de chirurgie plastica. Sau poate ca este o dorinta cauzata de imaginea perfecta pe care multi o afiseaza pe retelele de social media. Si, desigur, multi apeleaza la rinoplastie pentru a-si rezolva problemele de respiratie.

Oricare ar fi motivele, multi copii si adolescenti din zilele noastre au aceleasi ingrijorari cu privire la dimensiunea sau forma nasului lor ca si adultii. Dar care este varsta cea mai potrivita pentru a te supune unei rinoplastii?

Daca esti adolescent sau daca esti parintele unui copil aflat la varsta adolescentei si esti interesat de o rinoplastie, doctorul Serban Porumb, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva, unul dintre cei mai experimentati medici in rinoplastii si chirurgia sanului de la noi din tara, te poate ajuta sa intelegi motivele pentru care varsta conteaza cand vine vorba de operatiile la nivelul nasului. Iata ce trebuie sa stii!

Pot copiii sa apeleze la rinoplastie?

Deoarece sunt inca in crestere, la fel si nasul lor, copiii nu ar trebui sa fie supusi rinoplastiei. Odata ce o persoana a incetat sa mai creasca, ea poate sa apeleze la o operatie la nas, aceasta fiind acum mai sigura si mai eficienta. Fiecare persoana este diferita, dar, in general, fetele pot fi considerate candidate bune pentru rinoplastie incepand cu varsta de 15 sau 16 ani, iar baietii incepand cu varsta de 17 ani.

Ce trebuie sa stie adolescentii despre rinoplastie?

Adolescentii, la fel ca toti pacientii care doresc sa se supuna unei astfel de interventii, ar trebui sa aiba in vedere cateva aspecte critice despre procedura inainte de a o face, cum ar fi:

  • Gestionarea asteptarilor. Cei care au obiective corporale nerealiste ar trebui sa se gandeasca de doua ori daca rinoplastia este o solutie pentru ei;
  • Cunoasterea cerintelor fizice din timpul si din urma procedurii. Rinoplastia este o interventie chirurgicala complexa si, in functie de amploarea ei, poate dura intre o ora si patru ore. Dupa interventie, este normal ca pacientii sa simta un oarecare disconfort si sa observe vanatai si umflaturi. De asemenea, pacientii ar trebui sa poarte o atela care sa mentina nasul intr-o pozitie adecvata in timp ce are loc vindecarea – pana la o saptamana. Nu in ultimul rand, pacientii ar trebui sa evite purtarea de ochelari in acest timp de recuperare.