Opțiuni non-invazive pentru problemele proctologice: Tratament eficient și fără stres

Există mai multe opțiuni non-invazive pentru tratarea problemelor proctologice, inclusiv pentru hemoroizi sau fisuri anale. Pacienții preferă aceste opțiuni deoarece nu implică incizii chirurgicale majore și pot fi efectuate în regim ambulatoriu, cu mai puțin disconfort și un timp de recuperare mai scurt. Descoperă în rândurile de mai jos câteva dintre cele mai eficiente tratamente non-invazive pentru afecțiunile proctologice.

Fotocoagularea cu infraroșu

Fotocoagularea hemoroizilor este o procedură non-invazivă care folosește unde infraroșii pentru a trata hemoroizii. Este recomandată pacienților cu hemoroizi de gradul 1 și 2 sau celor care nu vor să apeleze la o intervenție chirurgicală clasică (hemoroidectomie) pentru tratarea hemoroizilor cu un grad mai mare.

Undele infraroșii generează căldură în stratul intern al țesutului hemoroidal. Acest lucru duce la coagularea hemoroidului care, în timp, se micșorează și dispare. În urma procedurii, mucoasa anală rămâne în poziția sa normală.

În urma procedurii se poate forma o mică ulcerație (rană), care însă se va vindeca în timp. Proctologul care efectuează procedura trebuie să aplice undele infraroșii în zonele superioare ale hemoroizilor, evitând zonele inferioare pentru a preveni durerea.

Scleroterapia

Scleroterapia constă în injectarea unei soluții în zona din jurul hemoroizilor. Soluția cicatrizează țesutul hemoroidal, ceea ce provoacă micșorarea treptată a hemoroizilor până ce aceștia dispar complet, în aproximativ 4-6 săptămâni. Este o procedură eficientă pentru hemoroizii de grad 1 și 2 și poate fi realizată în 10 minute. Nu necesită anestezie. Efectele secundare după procedură includ durerea și sângerarea ușoară în zona anală, precum și ulcerațiile. Acestea dispar de la sine în câteva zile.

Deoarece simptomele hemoroizilor seamănă cu fisuri anale simptome, se recomandă un consult proctologic pentru diagnostic și tratament adecvat.

Radiochirurgia 

Radiochirurgia este o metodă modernă de tratare a hemoroizilor, dar și a altor afecțiuni ale canalului anal. Folosind unde radio, radiochirurgia realizează incizii și coagulează țesuturile simultan, ceea ce reduce semnificativ durerea resimțită după procedură. În plus, metoda minimizează distrugerea țesutului sănătos din jur, ceea ce contribuie la o recuperare mai rapidă și la reducerea riscului de complicații. Procedura nu necesită pregătire specială, fiind efectuată în regim ambulatoriu, sub anestezie locală. După procedură, îngrijirea constă în în băi de șezut și aplicarea unor unguente cicatrizante.

Ligaturarea hemoroizilor

Ligaturarea hemoroizilor este o procedură minim invazivă care utilizează benzi elastice pentru a trata hemoroizii interni. Este foarte eficientă pentru hemoroizii care ies în exterior în timpul defecației, producând doar un disconfort minim și ușoare sângerări. Este preferată de pacienții care doresc să evite intervenția chirurgicală clasică.

Procedura implică aplicarea unei benzi elastice pentru a întrerupe alimentarea hemoroidului cu sânge. Acest lucru duce la uscarea și desprinderea hemoroidului pe măsură ce rana se vindecă. Tratamentul poate fi aplicat pentru cel mult 3 hemoroizi pe ședință. Inițial, se tratează un singur hemoroid intern pentru a monitoriza reacția pacientului.