Ce sunt coroanele dentare și cui se adresează
Coroanele dentare reprezintă restaurări protetice fixe, utilizate preponderent pentru a acoperi și proteja dinții afectați de leziuni severe, carii extinse sau tratamente endodontice (de exemplu, după tratamente de canal). Coroanele pot fi utilizate, de asemenea, în cadrul tratamentelor restaurative la pacienții care și-au pierdut dinții și care au urmat un tratament de implantologie.
Când sunt folosite coroanele dentare?
Coroanele dentare sunt recomandate într-o varietate de situații clinice, fiind utilizate pentru a preveni pierderea dintelui și pentru a restabili funcțiile sale. Printre cele mai frecvente indicații se numără:
– structura dentară grav deteriorată, fie din cauza unei carii extinse, fie în urma unei fracturi (în astfel de cazuri, reconstrucția cu materiale de restaurare directă nu este suficient de rezistentă pentru a asigura longevitatea și funcționalitatea dintelui);
– după un tratament de canal (deoarece dintele devine mai fragil și predispus la fracturi);
– în urma uzurii excesive a dinților (coroanele dentare sunt utile și în cazul pacienților cu abraziune dentară severă, în special din cauza bruxismului sau a altor factori care afectează smalțul).
Coroanele dentare pot fi folosite și la pacienții care au pierdut unul sau mai mulți dinți, dacă optează pentru un tratament cu implanturi dentare și dacă, ulterior, își doresc coroane dentare ca soluție finală de restaurare.
Când nu sunt necesare sau indicate coroanele dentare?
Deși coroanele dentare sunt o soluție protetică eficientă în multe situații, ele nu sunt întotdeauna necesare sau indicate, mai ales în cazurile în care afecțiunile dentare sunt minore sau există alternative mai conservatoare și mai puțin invazive.
Coroanele dentare au, în general, un rol funcțional, nefiind folosite exclusiv pentru a îmbunătăți aspectul danturii, în special la pacienții care nu prezintă patologii orale sau abraziune dentară. În astfel de situații, se poate opta pentru soluții de estetică dentară, fie că se face referire la fatete dentare sau la o albire dentară. Fațetele dentare sunt o soluție de restaurare protetică, însă sunt utilizate preponderent în scopuri estetice, nu și funcționale.
De asemenea, chiar și atunci când dintele prezintă leziuni minore, cum ar fi carii mici sau fisuri superficiale, coroanele dentare sunt în general considerate excesive. În astfel de cazuri, restaurările directe, precum obturațiile (plombele) din compozit sau amalgam, sunt suficiente pentru a reface integritatea și funcția dintelui. Coroanele presupun îndepărtarea unei cantități semnificative de țesut dentar sănătos, lucru care nu este justificat în situații cu afectări minime.
În stomatologia pediatrică, coroanele dentare sunt rareori indicate pentru dinții temporari, cu excepția cazurilor severe de carii extinse sau traumatisme. În mod normal, se preferă restaurările mai puțin invazive și tratamentele preventive, deoarece dinții de lapte vor fi înlocuiți natural cu dinții permanenți.