Durerea cauzată de aparatul dentar: Cum să o gestionezi eficient
Decizia de a purta un aparat dentar este un pas important către un zâmbet perfect și o sănătate orală optimă. Cu toate acestea, este normal să te aștepți la un anumit disconfort în primele săptămâni de tratament.
În multe cabinete de stomatologie copii in Bucuresti, medicul explică în detaliu cum poate fi gestionată durerea asociată cu acest dispozitiv. Vestea bună este că aparatul dentar provoacă un disconfort temporar, intensitatea acestuia scăzând pe măsură ce problemele sunt rezolvate.
Analgezice fără prescripție medicală
Indiferent dacă porți un aparat dentar cu safir sau ceramic, orice tip de aparat dentar poate provoca disconfort la început. În funcție de intensitatea disconfortului resimțit, medicul îți poate recomanda analgezice fără prescripție medicală. Deși aceste medicamente pot fi cumpărate fără rețetă de la farmacie, este recomandat să le iei doar la sugestia medicului.
Ceara ortodontică
O cauză frecventă de disconfort asociată cu aparatul dentar este iritarea țesutului moale din cavitatea bucală, cum ar fi obrajii și buzele. Această problemă este, în general, cauzată de aparatul dentar tradițional și de elementele metalice utilizate pentru fixarea acestuia. Pentru a preveni iritația, poți folosi ceară ortodontică. Aceasta poate fi aplicată între sârmele aparatului dentar și alte părți ale acestuia pentru a diminua disconfortul. Ceara poate fi utilizată oricând pe parcursul zilei, în special după mese sau consumul de băuturi.
Comprese calde sau reci
Folosirea compreselor calde sau reci te va ajuta să reduci inflamația și senzația de rigiditate provocată de aparatul dentar. Terapia cu comprese reci este foarte eficientă pentru a trata iritația din primele zile după ce aparatul dentar a fost ajustat și fixat. Poți folosi comprese calde sau reci la fiecare 10-15 minute și poți repeta procedeul pe parcursul zilei. Este important să faci pauză după fiecare folosire a compresei, pentru a evita supraexpunerea la temperaturi extreme.
Consumă alimente moi
Una dintre cele mai eficient metode de a gestiona durerea provocată de aparatul dentar, în special în primele zile, este legată de consumul alimentelor moi. Prin urmare, atunci când porți aparat dentar este recomandat să reduci consumul de nuci, alimente care au o textură gumoasă sau cele care sunt deosebit de tari. Acestea pot crește disconfortul întrucât pun presiune pe dinți și gingii. De exemplu, alimente pe care le poți consuma cu succes sunt cartofii pasați, iaurtul, supele, omleta sau smoothie-urile. Încearcă să eviți legumele crude, nucile, să muști din acadele sau alte alimente dure care pot agrava durerea și disconfortul.
Hidratează-te corespunzător
Gura uscată îți poate exacerba disconfortul cauzat de orice tip de aparat dentar. Prin urmare, este important să rămâi bine hidratat pe parcursul zilei, pentru a evita iritațiile provocate de elementele metalice ale aparatului dentar. De asemenea, consumul de apă te poate ajuta să înlături resturile alimentare și bacteriile care pot agrava senzația pe care o simți atunci când porți aparat dentar.
În concluzie, disconfortul și durerea cauzate de aparatul dentar sunt normale în primele zile. Din fericire, există metode eficiente care te pot ajuta să reduci în mod eficient disconfortul și să parcurgi cu succes această perioadă pentru a obține rezultatele dorite.