Ce este pielea atopică și cum se manifestă?
Pielea atopică este o afecțiune cronică a pielii, cunoscută și sub numele de dermatită atopică, caracterizată prin inflamație, uscăciune excesivă și mâncărime intensă. Această condiție este frecvent întâlnită la copii, dar poate afecta și adulții. Este important să cunoști cum se manifestă dermatita atopică, pentru a ști când este momentul să consulți un medic în vederea stabilirii unui tratament.
Ce este dermatita atopică?
Afecțiunea inflamatorie a pielii, caracterizată prin apariția eritemului, a crustelor, a pruritului este diagnosticată de medici drept dermatită atopică, cunoscută și sub denumirea de eczemă. Totuși, e important să nu se confunde cei doi termeni, chiar dacă există o legătură între ei.
Eczema se referă la un grup de afecțiuni care cauzează inflamarea pielii. Semnele pielii inflamate includ o erupție cutanată, mâncărime și uscăciune excesivă, dar există mai multe tipuri de eczeme. Dermatita atopică este cel mai frecvent tip. Alte tipuri de eczeme includ dermatita de contact și dermatita de stază [1].
Care sunt simptomele dermatitei atopice?
În cazul acestei afecțiuni, pielea prezintă o senzație mâncărime, devine uscată, crăpată și dureroasă. Unele persoane au doar pete mici de piele uscată, dar alții pot prezenta piele inflamată chiar pe toată suprafața corpului.
În momentul în care apar zone inflamatorii la nivelul pielii, aceasta poate căpăta un aspect roșu, dacă este vorba despre un ten alb, sau un aspect maro mai închis, violet sau gri pe tenul mai închis la culoare (maro sau negru). Aceasta înseamnă că dermatita atopică poate fi, de asemenea, mai dificil de observat pe tenul închis [2].
Deși eczema atopică poate afecta orice parte a corpului, cel mai adesea afectează la adulți mâinile, interiorul coatelor, spatele genunchilor și fața, precum și scalpul, la copii. Totodată, poate afecta exteriorul coatelor și partea din față a genunchilor la copiii cu ten mai închis la culoare. Persoanele cu eczemă atopică au, de obicei, perioade în care simptomele sunt mai puțin vizibile, precum și perioade în care simptomele devin mai severe [2].
Severitatea eczemei atopice poate varia foarte mult de la o persoană la alta. Persoanele cu eczeme ușoare pot avea doar zone mici de piele uscată, care prezintă ocazional mâncărimi. În cazurile mai severe, eczema atopică poate provoca inflamarea pielii pe tot corpul și mâncărimi constante [2].
În unele cazuri, mai ales din cauza scărpinatului excesiv, zonele de piele afectate de eczema atopică se pot infecta. Semnele unei infecții pot include [2]:
- eczema se agravează mult;
- lichid care curge din piele;
- o crustă galbenă pe suprafața pielii sau mici pete alb-gălbui care apar în eczemă;
- pielea devine umflată și dureroasă;
- senzație de căldură și frisoane și, în general, rău.
Care sunt cauzele apariției dermatitei atopice?
Cauza exactă a eczemei atopice este necunoscută, dar este o certitudine avizată de medici, aceea că nu se datorează unei singure cauze. Eczema atopică apare adesea la persoanele care fac alergii. „Atopic” înseamnă sensibilitate la alergeni. Poate fi prezent în rânul membrilor unei familii, dezvoltându-se adesea alături de alte afecțiuni, cum ar fi astmul și febra fânului. Totuși, simptomele eczemei atopice au adesea anumiți factori declanșatori, cum ar fi: săpunurile, detergenții, stresul și vremea [2].
Cât timp poate dura afecțiunea?
Dermatita atopică este o boală cronică, ceea ce înseamnă că poate dura mult timp. Pentru mulți copii, afecțiunea dispare în anii adolescenței. Cu toate acestea, unii oameni au această condiție de-a lungul întregii vieți [1].
Nu există nicio modalitate de a ști dacă dermatita atopică va dispărea sau va deveni o afecțiune pe tot parcursul vieții. Cu toate acestea, poți preveni agravarea situației prin consultarea unui dermatolog de îndată ce observi semne și simptome. Un diagnostic precoce și un tratament adecvat pot preveni agravarea afecțiunii. Cu cât starea devine mai gravă, cu atât mai mult poate deveni dificil de tratat și pot crește șansele ca dermatita să se manifeste și în viața de adult a persoanei afectate [1].
Atenție! Acest articol are scop informativ și nu poate înlocui consultul/opinia de specialitate. Pentru diagnostic și tratament, e important să se efectueze un consult medical
Bibliografie:
1. „Eczema types: Atopic dermatitis overview”, American Academy of Dermatology Association, https://www.aad.org/public/diseases/eczema/types/atopic-dermatitis, Accesat in data de 28.08.2024;
2. „Atopic eczema”, NHS, https://www.nhs.uk/conditions/atopic-eczema/, Accesat in data de 28.08.2024.