Când este prea târziu pentru salvarea unui dinte?
Extracția dentară produce îngrijorare în rândul pacienților, însă există situații în care un dinte nu mai poate fi salvat. Rapiditatea cu care te prezinți la medic, atunci când te confrunți cu o problemă de sănătate orală, dar și respectarea controalelor stomatologice de rutină, sunt esențiale, pentru a preveni pierderea unui dinte.
Descoperă din acest articol care sunt situațiile în care un dintre nu mai poate fi salvat, dar și cum să menții sănătatea orală.
Îndepărtarea dintelui – ultima soluție recomandată de medicul stomatolog
Indiferent de problemele de sănătate orală existente, medicul va încerca tratarea lor, prin toate mijloacele posibile. Cu toate acestea, situațiile în care dinții nu mai pot fi salvați, precum cele cu infecții severe, sunt numeroase.
La alți pacienți, dinții devin mobili, din cauza paradontozei sau a unei fracturi radiculare, care face imposibilă păstrarea lor. Există și cazuri în care este necesară extracția unui dinte, pentru a crea spațiu pe arcadă, în cazul tratamentelor ortodontice cu aparate dentare, precum Invisalign.
Dacă ai suferit un traumatism puternic, care a dus la lezarea rădăcinii dintelui, atunci acesta nu mai poate fi salvat, extracția și înlocuirea lui printr-un implant dentar fiind singura opțiune eficientă de tratament, pentru a reda un zâmbet natural sănătos.
Păstrarea sănătății orale
Modul în care ai grijă de dinții tăi este decisiv pentru prevenirea problemelor de sănătate orală. Asigură-te că acorzi suficientă atenție igienei orale, că îți periezi corect dinții și utilizezi ața dentară, pentru a curăța eficient spațiile interdentare. Alege o periuță de dinți adecvată, cu care să îndepărtezi resturile alimentare, ce pot duce la apariția cariilor.
Stilul alimentar influențează, de asemenea, sănătatea dinților. Îți recomandăm să eviți consumul ridicat de băuturi acidulate, întrucât acestea afectează smalțul dinților.
Ai obiceiul de a folosi dinții pe post de unelte, pentru a desface sticlele sau ambalajele? Ei bine, este recomandat să îl eviți, pentru a-ți proteja dinții. Cu toate că smalțul dinților este rezistent, aceste obiceiuri repetate pot duce la spargerea lor, necesitând apelarea la implanturi dentare.
Calitatea alimentelor pe care le consumi este, de asemenea, importantă. Deși zahărul este de evitat, pentru a preveni apariția cariilor, aceasta nu este singura modificare de alimentație pe care să o iei în considerare.
Consumă mâncăruri variate, care să furnizeze organismului tău necesarul de substanțe nutritive, ce aduc beneficii asupra întregului organism și a sănătății danturii tale.
În cazul alimentelor dulci sau lipicioase, ai grijă să bei apă, imediat după consumul lor, pentru a îndepărta resturile alimentare și a echilibra pH-ul.
Te poți bucura de o dantură sănătoasă și de alimentele pe care le îndrăgești, cât timp acorzi atenție igienei tale orale. Nu exclude importanța vizitelor regulate la cabinetul stomatologic, pentru curățarea periodică.
Acordă atenție acestor recomandări și previne pierderea dinților. În cazul în care un dinte nu mai poate fi salvat, alege o clinică stomatologică de încredere, unde medici cu experiență vor găsi cele mai bune soluții, pentru o dantură completă.
Implanturile dentare se comportă precum rădăcina dintelui natural și îți redau estetica și funcționalitatea danturii, cu rezultate care se mențin pe termen lung.