Cum să folosești corect bastonul ortopedic?
Deplasarea este dificilă pentru persoanele cu afecțiuni musculo-scheletale, care nu beneficiază de suficientă forță și stabilitate, pentru a merge în siguranță. De aceea, ele au nevoie de un dispozitiv ajutător pentru mers. Fie că utilizează cârje, fie că optează pentru cadre sau bastoane, acestea le oferă suportul de care au nevoie.
Cu toate acestea, este important să știe cum să le utilizeze corect, astfel încât să beneficieze pe deplin de avantajele lor.
Bastoanele sunt recomandate pacienților cu mici probleme de echilibru și celor care experimentează o diminuare a forței musculare sau dureri la nivelul membrelor inferioare. Ele sunt disponibile într-o varietate de modele, adaptate la nevoile fiecărui pacient în parte, putând fi utilizate atât la interior, cât și la exterior.
Cum să poziționezi corect bastonul?
Primul pas din utilizarea corespunzătoare a unui baston ortopedic este poziționarea lui corectă. Atunci când stai în picioare, ai grijă ca mânerul bastonului să ajungă la nivelul încheieturii mâinii.
De asemenea, asigură-te că atunci când îl folosești, cotul este puțin îndoit, pentru a beneficia de un sprijin adecvat în timpul deplasării.
Cum mergi corect cu bastonul?
Pentru a merge corect cu bastonul, este crucial ca atât piciorul cu probleme de mobilitate, cât și bastonul, să se miște în același timp. Ambele trebuie să atingă simultan suprafața de mers.
Astfel, bastonul se poziționează cu un pas în fața ta, iar piciorul mișcat este cel afectat. Continuă să mergi prin mișcarea piciorului sănătos. În acest mod, te deplasezi în siguranță cu bastonul ortopedic, având sprijinul de care ai nevoie.
Coborârea și urcarea scărilor cu ajutorul unui baston
O altă provocare pentru persoanele care tocmai învață să folosească un baston este urcatul și coborâtul scărilor. Urci fără dificultăți, dacă așezi piciorul sănătos pe prima treaptă, iar apoi continui cu cel afectat.
La coborâre, se așază bastonul pe treaptă inferioară și se coboară prima dată cu piciorul afectat, apoi cu cel sănătos.
Mergi însoțit în primele deplasări cu un baston
Dacă folosești un baston ortopedic pentru prima dată, este mai potrivit să mergi însoțit. La început, aceste reguli, de a mișca bastonul și piciorul afectat în același timp sau cele de urcare și de coborâre a scărilor, pot crea dificultăți.
Pentru un plus de siguranță, mergi însoțit de o persoană, care te poate ajuta și îți poate oferi sprijin pe durata plimbărilor tale.
De asemenea, este important să alegi cu grijă bastonul, pentru a-ți asigura stabilitatea de care ai nevoie. În magazinele de tehnică medicală, găsești o varietate de modele, cu mâner reglabil, din materiale durabile, ce îți asigură o stabilitate sporită.
Nu uita de încălțămintea pe care porți. Aceasta trebuie să fie ușoară, dar și suficient de rezistentă, pentru a-ți proteja picioarele. În cazul în care ai nevoie de un plus de confort, optează pentru branturi silicon, care fac orice încălțări mult mai comode și ușor de purtat, chiar și la persoanele cu afecțiuni ortopedice.
Oricât de mult te poate speria necesitatea purtării unui baston, după o perioadă de acomodare, îți vei redobândi încrederea, pentru a te de bucura din nou în siguranță de plimbările tale relaxante.