3 sfaturi pentru îngrijirea aparatelor dentare
Aparatul dentar este un tratament excelent pentru îndreptarea dinților și pentru a obține zâmbetul la care ai visat dintotdeauna. Indiferent de vârstă, tratamentul ortodontic corectează problemele de mușcătură și aliniere, oferind un aspect întinerit și plăcut.
Atunci când nu ai suficientă grijă de aparatul dentar, pot să apară pete, carii și probleme gingivale care cauzează multiple probleme odată cu trecerea timpului. De aceea este esențial să urmezi o rutină adecvată de îngrijire a aparatului dentar și să ai obiceiuri alimentare sănătoase. Citește mai departe pentru a afla ce trebuie să faci pentru a ajunge la rezultatul dorit în urma tratamentului ortodontic.
Perie dinții după fiecare masă
Deși periajul de două ori pe zi este suficient pentru mulți, atunci când porți un aparat dentar este important să eviți acumularea resturilor alimentare. Prin urmare, se recomandă periajul dinților după fiecare masă, timp de două minute.
Alege o periuță de dinți cu peri moi pentru a nu leza gingiile și utilizează pastă de dinți cu fluor. Scoate benzile de cauciuc sau alte accesorii detașabile și începe periajul din partea de sus. Efectuează mișcări circulare ușoare și nu rata niciun dinte, apoi treci la partea de jos.
Folosește ață dentară și apă de gură
Deoarece periuța de dinți nu poate ajunge în toate spațiile interdentare, indiferent dacă porți un aparat dentar din safir sau un alt tip, este important să folosești ața dentară. Consultă medicul pentru a afla care este tipul de ață dentară potrivit pentru tine și folosește-o pentru a îndepărta resturile de mâncare la care nu ajungi cu periuța de dinți. După periaj, clătește cu apă de gură pentru a curăța zonele care pot necesita o atenție suplimentară.
După periaj și curățarea minuțioasă a dinților, este important să îți analizezi zâmbetul în oglindă pentru a te asigura că nu au rămas particule de mâncare. De asemenea, verifică cu atenție dacă există fire care au ieșit sau care nu sunt poziționate corect. Dacă observi probleme, informează medicul ortodont, care îți va oferi suportul necesar pentru a remedia situația.
Vizite regulate la medicul stomatolog
Vizitele regulate la medicul stomatolog garantează succesul tratamentului ortodontic. Cu ajutorul controalelor periodice se pot depista orice potențiale probleme. De asemenea, odată cu trecerea timpului, aparatul dentar trebuie ajustat pentru ca rezultatele să fie cât mai bune și pacientul să obțină zâmbetul pe care și-l dorește.
Nu în ultimul rând, evită alimentele dure care pot deteriora aparatul dentar sau afecta dinții. Deși tratamentul ortodontic nu provoacă disconfort pe termen lung, este esențial să eviți alimentele care pot fi dăunătoare. Ferește-te de bomboane tari, zahăr, nuci, fructe dure și alte alimente care îți pot afecta dinții.
Consultă medicul ortodont ori de câte ori este necesar și respectă programările stabilite. Dacă urmezi planul de tratament, șansele de a obține un zâmbet frumos și sănătos într-un timp mai scurt cresc considerabil.